Beachtoppers Yorick de Groot en Jasper Bouter van Team NL naar Millingen op 24 augustus

nnnnnn

Yorick de Groot en Jasper Bouter komen naar Millingen om op sportpark De Hove de Switch-aspiranten te trainen op maandag 24 augustus

Yorick de Groot koos dit voorjaar volledig voor Beachvolleybal Team Nederland. Het 19-jarige talent kwam in de afgelopen jaren uit in de Eredivisie Volleybal voor Sliedrecht Sport en combineerde dat met beachvolleybal. Omdat hij in beide sporten op hoog niveau acteert, werd de combinatie steeds moeilijker te maken. De Groot sluit nu volledig aan bij de herenselecties van bondscoaches Victor Anfiloff en Roland Rademaker van Beachvolleybal Team Nederland (BTN).
Ondanks zijn jonge leeftijd was Yorick de Groot de afgelopen jaren een van de gezichtsbepalende spelers van Sliedrecht Sport Heren 1. In de Eredivisie Podcast noemde coach Arjan Taaij van SAMEN.Lycurgus hem een van de grootste talenten van het Nederlandse volleybal. Met Paul van der Ven als coach, maakte De Groot met Sliedrecht H1 de stap van de Topdivisie naar de top van de Eredivisie.

“Ik speel al sinds mijn jeugd voor Sliedrecht Sport, en ik heb heel veel aan deze prachtige vereniging te danken”, vertelt Yorick de Groot. “Ik heb alle mogelijkheden gekregen binnen de club om mij zo breed mogelijk te ontwikkelen.”

Dela Beach Open 2019, 2. YORICK DE GROOT/ 1. MEES BLOM (NED), foto FIVB

Naast zijn uitmuntende statistieken in de Eredivisie Volleybal, boekte De Groot ook in het beachvolleybal al successen. Met Matthew Immers won hij zilver op de Youth Olympic Games in Buenos Aires (2018) en goud op het EK onder 20 jaar in Göteborg (2019). Daarnaast veroverde hij afgelopen jaar met Mees Blom het brons op het senioren World Tour toernooi van Ljubljana.

“Kiezen tussen volleybal en beachvolleybal was erg lastig”, legt de student fiscale- en bedrijfseconomie uit. “Ik heb er lang over nagedacht. Ik heb nu voor beachvolleybal gekozen omdat ik denk dat mijn piek als atleet hoger ligt op het zand en dat het type spel mij beter past. Ik moet natuurlijk gaan zien waar mijn top ligt, maar ik wil er alles aan doen om het hoogste, de Olympische Spelen, te bereiken als beachvolleyballer.”

Yorick werd samen met Stefan Boermans 1e op de DELA Eredivisie Beach in Almelo op 8 en 9 augustus 2020.

Jasper Bouter (22 jaar) en Ruben Penninga (21 jaar) blijven dit seizoen definitief een team vormen. Bouter en Penninga speelden in januari 2019 bij wijze van proef samen het DELA Beach Open in Den Haag, en dat beviel zo goed dat voor een permanente samenwerking is gekozen.
Jasper Bouter vormde in 2018 een team met Christiaan Varenhorst, maar deze samenwerking werd in oktober ontbonden. In de jaren daarvoor speelde hij vooral samen met Tom van Steenis.

De één jaar jongere Ruben Penninga speelde voorheen met Mees Blom en ook een periode met Tom van Steenis.

Jasper Bouter en Ruben Penninga kwamen in januari 2019 samen in actie in Den Haag op het DELA Beach Open, het viersterren World Tour toernooi. De jonge beachvolleyballers versloegen in Sportcampus Zuiderpark verrassend de Oostenrijkse vice-wereldkampioenen Clemens Doppler en Alexander Horst. Later in het toernooi werden ook de Amerikanen Kolinske / Evans aan de zegekar gebonden. Uiteindelijk eindigden Bouter en Penninga in Den Haag op een verdienstelijke 9e plaats.

Jasper eindigde samen met Ruben Pennings op de 5e – 8e plaats op de DELA Eredivisie Beach in Almelo op 8 en 9 augustus 2020.

Dela Beach Open 2019, Jasper Bouter (foto FIVB)